lørdag den 26. december 2009

Chokoladetopppe med ingefær

Bedømmelse ****
Disse chokoladetoppe indgår som en fast bestanddel i min families konfektudvalg. De er lidt sundere end almindeligt konfekt, og så smager de bare rigtigt godt.

150 g 70 % mørk chokolade
ca. 5 kugler syltet ingefær
28 lysmanchetter

Skær ingefæren i små tern og fordel den i manchetterne. Smelt chokoladen og hæld den oven på ingefæren. Lad det størkne.
Velbekomme
/ smageskeen

Pasta med porrer og pølse

Bedømmelse *****

Dette er hvad jeg vil kalde pasta på ægte italiensk. Meget, meget lækkert. Og retten kan varme enhver mands hjerte.

Til 4 pers

500 g frisk tagliolini (alternativt alm. båndpasta)
2 porrer
2 skalotteløg
1 stærk italiensk pølse ca. 250 g (alternativt en god chorizo)
¼ dl kaffefløde

Hak løgene fint, skær porren i kvarte og dernæst i tynde strimler, hak pølsen fint. Sauter løgene i lidt olie i en stor sauterpande, tilsæt dernæst porre og pølse og sauter videre i nogle minutter. Tilsæt fløde og smag til med salt og peber.
Kog pastaen al dente og vend den rundt i saucen. Server med brød og en frisk salat til.

lørdag den 5. december 2009

Kyllingeruller med asparges, parmesan og seranoskinke

Bedømmelse: ***(*)

2 Kyllingefileter
6 asparges
parmesanflager
seranoskinke
olie
2 træspyd

Super nemme og lave, lækker, lækker smag, men kødet blev desværre lidt tørt i det… Så næste gang skal de have mindre varme.

Bank kyllingefileterne flade. Læg seranoskinke på og dernæst parmesan og tre asparges. Rul kyllingefileterne sammen og stik træspyddet igennem. Steg på alle sider ved svag varme. Spis med en frisk/fyldig salat til.

fredag den 4. december 2009

Penne med græskar

Bedømmelse: ****

Har endelig, endelig fået nyt job. Det er hårdt -helt vildt hårdt. Derfor har der været lidt stille på bloggen den sidste uges tid. Min forandringsproces med at lære kroppen at være mere B-menneske er pludselig blevet mindre relevant… og det er helt okay at ”være blevet gammel”

Denne pasta ret er inspireret af Gordon Ramsay. Den er smadder lækker, og det er forfriskende at opleve pasta med sauce i nye varianter.

Til 4 pers:
1 græskar4
fed hvidløg
frisk timian, oregano og/eller rosemarin
penne
parmesan
oliven olie
evt. lidt bouillon

Skær græskaret i både og fjern kernerne. Læg bådene i et ovnfast fad og skær hvidløgne i grove skiver. Drys med krydderurter, salt, peber og olie. Bag i ovnen i 20-25 min til de er dejligt gyldne.
Fjerne skrællen og skær kødet i terninger. Smid hvidløg og krydderurter ud, men gem olien.Purer halvdelen af græskaret og put det hele på en gryde. Lad det simre lidt med lidt olie og evt. lidt bouillon. Kog pennene al dente og bland det med græskar saucen.

Server med parmesanflager.

lørdag den 28. november 2009

Pasta med aubergine, parmesan og pinjekerner

Bedømmelse: ****
Pssst…. er i gang med at lære min krop at være mindre A-menneske… Det går ikke så godt. Er i søvnunderskud. Er kommet så langt at jeg har lært kroppen (mig selv) at være længe vågen om aftenen, men jeg vågner stadig helt af mig selv mellem 04.00 og 06.00 om morgenen… Er stadig træt, men kan ikke sove! Troede kun at det var ældre mennesker, som havde det sådan… hmm… er vist blevet gammel…
Derfor dette indslag på det ukristelige tidspunkt 06.12…

Dette er en dejlig pastaret med masser af smag. Den fungerer glimrende som ret i sig selv med en lille salat til. Dejlig, dejlig hverdagsmad

Til 2 pers.

1 aubergine
2 fed hvidløg
1 stor ds. god tomatpure
ca. 10 sorte oliven (gerne kalamata)
1 håndfuld pinjekerner
parmesan
olivenolie
fuldkornspenne

Skær auberginen i ca. 1 x 1 cm tern, læg dem i et dørslag og hæld en del salt over. Efter 10 min, skyldes auberginen fri for salt. Steg aubergineternene gyldne i lidt olie i en gryde. Tilsæt hvidløg, udstenede, halverede oliven, tomatpure og lidt vand. Kog det ned i ca. 10-20 min. Tilsæt mere vand efter behov, der skal hele tiden være "tomatgrød" i bunden. Kog pasta med lidt salt. Rist pinjekerner og høvl flager af parmesanen.
Server pastaen med auberginesnask, pinjekerner og parmesanflager.
Dejlig nem og billig hverdagsmad.
Velbekomme
/ smageskeen

torsdag den 26. november 2009

Kirsebærsauce

Skovridergårdens kirsebær (Den grønne syltebog, Tørsleffs Husmoder Service)

Bedømmelse: *****
Disse kirsebær er simpelthen pragtfulde. Det er et stort arbejde at få kirsebær-kernerne ud af stenene, men det belønner sig - de har en lækker, let bitter, marcipanagtig smag - MUMS.
Til vaniljeis med hakket mørk chokolade, som på billedet, er opskriften perfekt. Til ris a la manden ville jeg nok komme lidt mindre sukker i. Rommen giver en lækker, lækker smag.

1 kg modne kirsebær
750 g sukker
2 dl rom
Atamon

Kirsebærrene udstenes, kirsebærstenene knuses og den lille fine kerne tages ud. Jeg havde mest held med en nøddeknækker… men prøv dig frem. Kirsebærrene, kernerne og sukker bringes langsomt i kog, og koger i få minutter. Det skummes, og der tilsættes 1 tsk. atamon. Herefter afkøler det, og derefter tilsættes rommen. Saucen hældes på atamonskyllede glas og kan snildt opbevares indtil jul.
Velbekomme og NAM NAM
/ Smageskeen

søndag den 22. november 2009

Mexicansk i fad

Bedømmelse: ****
Dette er den perfekte tømmermændsmad. De strimlede tortillas bliver dejligt svampede og sprøde andre steder. Det er en opskrift af Rachel Ray, set i fjernsynet en tidlig søndag morgen, med fjernsynet på mute - jeg er A-menneske, og kæresten er B-menneske.
Da jeg ikke bryder mig om løg- og hvidløgspulver, har jeg har tilpasset opskriften. Retten kan virke meget uoverskuelig fordi der skal bruges så meget forskelligt, men den er faktisk super nem at lave.

Til 4 pers

6 tortillas
2-3 kyllingebryster (gerne øko eller majskylling)
3-4 rødløg
3 peberfrugter i forskellige farver
1 bundt koriander
½ løg
3 fed hvidløg
1 rød chili
1 spsk spidskommen
1 spsk oregano
1 tsk kanel (er man ikke så meget til kanel i mad, så brug det halve)
1 mexicansk øl
1 lime
Revet lagret cheddar
cremefraiche

Salsa:
1 ds. hk tomat
4 skiver syltet jalapenos (gerne rød
1 løg
1 hvidløg
lidt hvidvinseddike
lidt koriander

Fremgangsmåde Salsa:
Lad væden dryppe fra tomaterne i en si. Hak løg, hvidløg og jalapenos og bland det med de afdryppede tomater. Smag til med eddike, hakket koriander, salt og peber.

Tænd ovnen på 200 grader.
Hak det halve løg, chilien og et fed hvidløg fint. Bland det med krydderierne. Skær kyllingen i små stykker og mariner det i krydderiblandingen. Skær rødløgene i både og peberfrugten i mundrette stykker.
Skær tortillas i ½-1 cm tykke strimler læg dem i en bradepande og dryp dem med olie. Bag dem sprøde i ca. 8 min, vend dem halvvejs.
Brun den marinerede kylling i lidt olie på en varm pande i ca. 2 min. Tilsæt øllen og lad det reducere i et par min. Smag til med salt og peber.
Imens kødet steger, sættes peberfrugt og rødløg over. Steg dem i lidt olie på en anden varm pande. Tilsæt 2 fed finthakket hvidløg og steg i 3-4 min. Pres en lime ud over, tilsæt lidt hakket koriander og salt og peber.

Det hele lægges sammen, først kød , dernæst tortillas, så grøntsagerne og til sidst den revne cheddar. Bages med det samme i ovnen til osten er smeltet. Drys med hakket koriander.

Server med salsa og cremefraiche.
Velbekomme!!!
/smageskeen

lørdag den 21. november 2009

Paté Paté

Bedømmelse: ***(*)
Sidste fredag var jeg på Paté Paté for første gang. Et rigtig hyggeligt sted. Maden var enkel og god, betjeningen var også fin. Prislejet er meget rimeligt, vi gav ca. 900kr. for en forret, to hovedretter, en dessert, kaffe, vand og vin.

Forret: Vi delte en omgang charcuteri til forret. Super lækkert med spansk lomo og lufttørret skinke skåret i papirtynde skiver og med grønne og sorte oliven til.

Til Hovedret fik jeg en fantastisk kombination af humus, lam, granatæble og stegte auberginer - Helt vildt lækkert, den skal jeg absolut prøve at gøre efter selv.

Til dessert fik jeg den samme chokoladekage som Helle Brønnum Carlsen spiste da hun anmeldte restauranten i Politiken - Og jeg er til fulde enig i at den fuldfede cremefraiche intet havde at gøre på den tallerken. Det blev al for fedt sammen, og kagen manglede det syrlige - så ned kom det… Men kagen var lækker.

Tony´s

Bedømmelse: **(*)
Denne fradag var jeg på Tony’s med svigermekanikken… Det startede fint med godt brød og god betjening. Konceptet er at man selv skænker og læser sig frem til hvad der er på tallerkenen. Prislejet ligger i den billige ende for selve menuen, og med diverse tillæg for dyrere ingredienser er det stadig rimeligt.

Første ret kom lynhurtigt, jeg fik Vitello Tonnato. En fin servering med kapers, syltet citron, kalveinderlår, basilikum og tuncreme.

Næste ret kom hurtigt, jeg fik noget fantastisk vildsvin på kastanjer - en meget smagfuld servering. Til dette drak vi en Ripasso, som var lidt kraftig og udmærket til maden.

Så var der ventetid… og mere ventetid… Vi manglede både ost og dessert og nåede at vente i ca. halvanden time. Det var som om at tjeneren havde glemt os.
Da næste ret endelig kom, fik jeg både min ost og min dessert samtidigt. Så jeg var glad for at jeg ikke havde bestilt is, men Tiramisu… Det synes jeg ikke var i orden, og det tager altså en del af appetitten at have det hele stående foran sig!

Så selvom at maden var rigtig god, så var betjeningen og tempoet så ringe at jeg ikke er sikker på at jeg ville anbefale andre at tage dertil.

mandag den 16. november 2009

Grillede rejer med aïoli og mangosalsa

Bedømmelse: *****
Det er min absolutte favorit forret. Lækre rejer, dejlig frisk salsa og fantastisk hvidløgsmayonnaise, serveret med en frisk kølig hvidvin, dejligt brød... og jeg er i himlen!
Retten evt. kan opgraderes med jomfruhummer.

Til 4 personer
Der er tre elementer som skal laves til denne forret. Lav dem i følgende rækkefølge:

Mangosalsa:
1 mango
1 avocado
1 mellemstort rødløg
1 rød chili
lidt frisk koriander
citronsaft
salt og peber

Skær mango og avocado i mindre ensartede stykker. Tilsæt finthakket rødløg. Skær chilien i små fine strimler. Hak korianderen. Rør det hele sammen til en salsa og smag til med citron, salt og peber.

Aïoli:
2 pasteuriserede æggeblommer
3,25 dl smagsneutral olie (jeg foretrækker en blanding af rapsolie og olivenolie)
4 fed hvidløg
citronsaft
salt

Blend æggeblommer, presset hvidløg og lidt salt. Hæld det over i en skål og tilsæt olien i en tynd stråle imens der piskes med en elpisker. Efterhånden vil mayonnaisen blive tyk. Rør citron i og smag til med salt.

16-24 tigerrejer
8 træspyd
godt brød
frisk kølig hvidvin

Klip rejerne op og fjern den sorte tarm fra ryggen. Sæt 2-3 rejer på hvert spyd og grill rejerne til de er røde på hver side.
Server mangosalsaen med tigerrejespyd, aïoli, godt brød og kølig hvidvin.

Velbekomme
/smageskeen

søndag den 15. november 2009

Simpel tomatsuppe

Bedømmelse: ****

Denne tomatsuppe er helt simpel, nem at lave og med masser af smag. Perfekt i en travl hverdag.

Til 2 pers

2 ds. hk tomat (gode)
2 rødløg
2 røde snackpeber
1 hvidlør
4 spsk balsamico
parmesan
lidt olie
salt og peber

Skær rødløg og peberfrugt i mindre stykker. Sauter dem i lidt olie i ca. 2-3 min. Tilsæt hvidløg og ca. 4 spsk balsamico og kog det meste væk. Tilsæt tomaterne. Blend. Tilsæt hakket basilikum og smag til med salt og peber. Anret med friskhøvlet parmesan.

Brændende kærlighed anno 2009

Bedømmelse: ****
Brændende kærlighed på en kold efterårs-hverdag, så bliver det ikke meget bedre! Denne variation er en sundere udgave af klassikeren, men der er stadig masser at god smag.

Til 2 pers

6 stk bacon
3 æbler
3 mellemstore rødløg
2 gulerødder
1 persillerod
1 pastinak
2 kartofler
1-2 dl mælk
lidt frisk timian
lidt smør og olie
salt og peber

Skær æblet i både og befri det for kernehuset. Skær rødløget i både. Læg æbler og løg i et ildfast fad hver for sig. Drys æblerne med lidt sukker (hvor meget afhænger af hvor syrlig sorten er). Læg små smørklatter på løgene og drys med lidt timian. Bag æbler og løg i ovnen ved 200 grader i ca. 15-20 min til æblerne er karamelliserede og løgene har taget farve.

Skræl og skær rodfrugterne i mindre stykker. Gulerødderne skal være i lidt mindre stykker end resten, da disse skal have mest. Kog rodfrugterne til de er møre i vand uden salt.

Steg bacon til den er gylden og sprød.
Mos rodfrugterne med et piskeris (elektrisk hvis du foretrækker den fin frem for grov). Tilsæt lidt smør og mælk indtil at mosen er luftig. Smag til med salt og peber.

Anret mos med bagte karamelliserede æbler, løg og bacon.
Velbekomme
/smageskeen

mandag den 9. november 2009

Oksefilet med balsamico, rucola og granatæble

Bedømmelse: ******
Denne ret er helt fantastisk. Granatæblet og rucolaen giver bøffen kant og en dejlig friskhed. Perfekt til gæstemad.
Retten er fra Alt for Damerne fra Charlotta Tveen Hansen som har restauranten Due Papaveri sammen med sin Italienske mand.

Til 4 personer.

4 stykker parmaskinke (eller anden lufttørret skinke)
4 bøffer af oksefilet a ca. 150 g
1 spsk smør
ca. 3 dl kalvebouillon eller fond
2 spsk balsamico
1 spsk sukker
½ tsk muskatnød
lidt kartoffelmel
salt og peber
1 granatæble
100 g rucola

Sæt et stykke parmaskinke fast med en tandstikker på hver oksefilet. Tag kernerne ud af granatæblet, ved først at skære det over på midten, dernæst presse granatæblet lidt, hvorefter det er let at få kernerne ud.

Brun bøfferne i lidt smør på en pande et par minutter på hver side. Tilsæt fond og balsamico, derefter sukker og muskatnød og lad det hele simre 1 minut. Tag kødet op og jævn saucen med kartoffelmel, smag til med salt og peber.
Servér bøfferne på rucola, med sauce over og pyntet med granatæblekerner.

søndag den 8. november 2009

Krydret tomatsuppe med sesam-birkes stegte rejer

Bedømmelse: ****(*)
Dejlig krydret sund forret. Spis den gerne med lidt brød til.

Til 4 personer

2 skalotteløg
2 ds. hk tomat
2 fed hvidløg
½ tsk spidskommen
1 tsk korianderfrø
1 chili
ca. 3 dl grøntsagsbouillon
12-16 store rejer
blå birkes og sesam
Lidt basilikum
Lidt frisk timian til pynt
Olie
salt og peber

Hak hvidløg og skalotteløg. Svits det i lidt olie med spidskommen og knuste korianderfrø. Tilsæt tomat og chili, og blend suppen. Tilsæt nu bouillonen indtil den rette konsistens er opnået, suppler evt. med vand. Giv suppen et opkog. Tilsæt hakket basilikum og smag til med salt og peber og eventuelt mere chili. Vær opmærksom at den bliver stærkere, jo længere tid den får lov til at stå.
Fjern den sorte streng fra rejerne og bland dem med sesam, birkes og olie i en lille skål. Steg rejerne.
Server suppen med rejer på toppen pyntet med lidt timian

torsdag den 5. november 2009

Vinsmagning

Uha! I går var kæresten og jeg til vinsmagning. Havde ikke forventet noget særligt, så jeg blev godt nok positivt overrasket. Der var 56 vine at vælge imellem i et prisleje på 65 - 650 pr. flaske. Derudover var der et stort udvalg af oste, skinker, pestoer og som kronen på værket: mini créme brûlée. Der var tændte julelys i kærestens øjne -og i mine da jeg så alle créme brûléerne…

Jeg smagte på rigtigt mange vine. Mine yndlings var:

Hvid:
Mâcon-Villages, 2008, Champy, Frankrig
Bedømmelse: *****
Denne var frisk og lækker. Prislejet ligger på ca. 100 kroner.
Den ville passe glimrende som aperitif eller til lette fiskeretter -eventuelt marineret i lime eller citrus.
Jeg skal helt bestemt prøve denne vin snart til dampede muslinger.
Nam nam nammenam

Rød:
Shiraz, 2006, Henley Park, Swan Valley, Australien
Bedømmelse: ****
Krydret, kraftig og dejlig rund i smagen. Lige en rødvin efter min smag. Prislejet ligger på ca. 100 kroner.

Vosne-Romanée, 2005, Champy, Bourgogne, Frankrig
Bedømmelse: ******
Dyr men dejlig kraftig rødvin. Prislejet ligger på ca. 350 kroner.

Portvin:
Twenty Year Old Tawny Port, Martinez, Duoro, Portugal
Bedømmelse: ****(*)
Har allerede 10 års portvinen fra samme sted herhjemme, og den er også rigtig dejlig. Men denne 20 års portvin var lige nummeret bedre. Prislejet ligger på ca. 375 kroner. Perfekt til desserter med nødder. Eksempelvis nøddekurve med vanilleis og hindbær!

Hvid pizza med artiskokcreme, gorgonzola og parmaskinke

Bedømmelse: ****

100 g gorgonzola dolce
1 ds artiskokker
70 g parmesan
lidt olie
100 g parmaskinke
pizzadej

Denne pizza er en rigtig god anderledes pizza. Der må endeligt ikke spares på artiskokcremen, da det er den der erstatter den almindelige tomatsauce…

Forvarm ovnen til 250 g med bagepladen i ovnen.
Blend artiskok, parmesan, lidt olie og lidt vand sammen til en cremet masse. Smag til med salt og peber.
Rul pizzabunden meget tyndt ud med lidt mel. Læg den over på den brænd varme bageplade. Smør bunden med artiskokcremen og fordel gorgonzola og parmaskinken henover. Put straks pizzaen i ovnen i ca. 10 min til den er blevet dejlig sprød og gylden.

Pizza med bresola, parmesan og rucola

bedømmelse: ****(*)

100 g bresola
en stor håndfuld rucola
1 kugle frisk mozzarella (gerne bøffelmælk)
frisk parmesan i flager
lidt revet mozzarellaost
tomatsauce
pizzadej

Forvarm ovnen til 250 g med bagepladen i ovnen. Rul pizzabunden meget tyndt ud med lidt mel. Læg den over på den brænd varme bageplade.
Smør den let med tomatsauce. Strø lidt reven ost ud over bunden og riv den friske mozzarella i stykker med fingrene over pizzaen. Put straks pizzaen i ovnen i ca. 10 min til den er blevet dejlig sprød og gylden. Når den er kommet ud kommes der først bresola, dernæst rucola og til slut parmesanflager…


Nam nam og velbekomme

/smageskeen

Pizza med gorgonzola og stærk salami

Bedømmelse: *****

100 g gorgonzola picante (brug dolce hvis du ikke er så vild med gorgonzola)
100 g stærk salami (gerne en hel lille pølse skåret i tynde skiver)
lidt revet mozzarellaost
tomatsauce
pizzadej


Forvarm ovnen til 250 g med bagepladen i ovnen. Rul pizzabunden meget tyndt ud med lidt mel. Læg den over på den brænd varme bageplade.
Smør den let med tomatsauce. Strø lidt reven ost ud over den og fordel til slut gorgonzola og salamien ud over pizzaen. Put straks pizzaen i ovnen i ca. 10 min til den er blevet dejlig sprød og gylden.

Pizza

Jeg synes at pizza er sådan en dejlig uformel spise… Kærestens er berømt for sin tynde sprøde pizza, så det var hvad gæsterne og jeg fik i lørdags.

Grundopskrift på pizzadej
Til 2 stk

20 g gær
300 g hvedemel type 00 (alternativt durumhvedemel)
400 g durumhvedemel
4 dl vand
4 spsk olivenolie
2 tsk salt

Opløs gæren i det lunkne vand, tilsæt salt og det meste af melet og ælt til der opnås en glat og smidig dej - Der skal ca. æltes i 5 min, det er det der gør forskellen! Brug evt. mere mel efter behov.
Stil dejen til hævning i ca. 2 timer, herefter er den klar til brug

Grundopskrift på tomatsauce
Til 2 stk

1 ds flåede tomater - kvaliteten er meget afgørende for resultatet
2 fed hvidløg
1 lille håndfuld basilikum
1 skvæt god olivenolie
salt og peber

Hvis det er gode hele flåede tomater, så hæld dem på en skål og riv dem fra hinanden med fingrene, de skal endeligt ikke findeles.
Bland tomater med hakket hvidløg og fintsnittet basilikum. Smag til med salt, peber og olivenolie og voila en suveræn enkel og god tomatsauce er lavet!

søndag den 1. november 2009

Bedømmelser

For at kunne huske om en ret var god, giver jeg den altid karakterer. Bedømmelsen er givet i forhold til hvad det er for en ret der er tale om, og ud fra om den levede op til forventningerne. Samt hvor kompliceret den var at lave.

****** Står for en suveræn opskrift
***** Står for en rigtig god opskrift
**** Står for en god opskrift
*** Står for en ok opskrift
** Kunne jeg måske lave igen - med ændringer
* Ville jeg ikke selv lave igen, og kommer derfor slet ikke med på bloggen

fredag den 30. oktober 2009

Smageskeen anbefaler

I dag har jeg været på en to timers rejse i Italien! Duftene, varerne, ja selv italiensktalende mennesker -Skønt men dyrt bekendtskab
Nærmere bestemt har jeg været nede i det fantastiske supermarked Supermarco i sydhavnen.

De har stort set alt i italienske råvarer - deriblandt fantastiske vine, pasta og olier. Og så har de en delikatesseafdeling som man stort set kun ser lignende i Italien

Største hit fra dagens indkøb er pesto alla genovese, en super Gewurztraminer og nogle San Marzano dåsetomater som efter sigende skulle være absolut fantastiske til pizza! Pestoen er også et fund til blot 20 kr. - den er det nærmeste jeg har oplevet på hjemmelavet, så hvis det virkeligt skal gå hurtigt kan denne til bruges


Herfra kan jeg så absolut anbefale Supermarco!

Supermarco på Fiskerihavnsgade 3, 2450 kbh SV

torsdag den 29. oktober 2009

Ost

I fredags fik vi ostebord! Jeg synes at det er SÅ lækkert at sidde der og langsomt snacke lidt til osten.


Vi fik min absolutte yndlings ost: 12 mdr. lagret manchego
Derudover fik vi en moden Coeur de Camembert au Calvados (vasket brie dækket af brødkrummer udblødt i calvados), en Gorgonzola dolce (synes nu at den var meget kraftig i smagen, på trods af at det var den mildere og mindre modnede af typen dolce) og endeligt en lille stærk gedeost Crottin de Touraine.

Hertil fik vi pesto, ristede pinjekerner og solsikkekerner i honning, friske figner, druer, peberfrugt, rabarber relish og et lækkert italiensk brød.

Rabarber relish

Bedømmelse: *****
Denne rabarber relish har rigtigt meget smag og er fantastisk tilbehør til en lagret manchego eller pecorino ost.

1 kg rabarber
3 skalotteløg
350 g sukker
2 dl æbleeddike
4 spsk sennepsfrø
4 cm ingefær
½ muskatnød
1 spsk korianderfrø
1 rød chili
friskkværnet peber
salt
atamon

Skær chilien i små tynde skiver. Knus korianderfrøene. Hak ingefæren fint. Skær rabarberne i skrå skiver.
Kog det hele undtagen rabarber i 15 min. Tilsæt rabarber og kog i yderligere 10 min.
Smag til med sukker, eddike, salt og chili.
Skold nogle glas med patentlåg og skyl dem med atamon. Kom relishen på glassene og stil den på køl.

Ost og vin

Selvom mange stadig tror det, så passer rødvin faktisk ikke særligt godt sammen med de fleste oste. Rødvinens smag drukner ofte i den fede og cremede ost. Hvorfor hvidvin og hedvin generelt harmonerer bedre med ost.

Hvis man har et traditionelt ostebord med oste fra hele spektret, burde man i virkeligheden drikke flere forskellige vine til.

Søren Franks ’Vinen til maden’ er i dette hjem blevet til kærestens moderne udgave af bibelen. Han kan bruge timer på at sidde og læse i den - for derefter at bruge timer i den lokale vinafdeling eller vinhandel på at finde den helt rigtige vin. Og jeg må indrømme at jeg efterhånden også er blevet fan af bogen!

Fordi det er så svært at sætte vin til osten, foreslår Søren Frank at man vælger et mindre udvalg af oste for at kunne sætte det sammen med en enkelt vin.
Her kommer hans forslag:

Ostebord til Gewurztraminer
Monte enebro (lagret ged)
Lagret gouda eller gruyere
Morbier (karakterfuld halvfast)
Camembert
Munster eller epoisses (kraftig vasket rødkit)
Gorgonzola (moderat blåskimmel)

Ostebord til stor chardonnnay
Frisk gedeost
Manchego/pecorino (fast fåreost)
Comté
Tomme de savoie
Brie de meaux
Pont l’eveque eller Livarot (moderat rødkit)
Bleu de brese eller saga (mild blå/hvidskimmel)

Og hvis man absolut vil:
Ostebord til rødvin
Ostene skal være hårde, faste eller halvfaste og ikke alt for salte
Tomme de chevre
Pecorino
Parmesan
Comté eller emmental
Morbier
Saint albray (hvis den er halvfast)

onsdag den 28. oktober 2009

Ossobuco milanese

Bedømmelse: *****
Ossobuco er en af mine yndlingsretter. Når den er lavet godt, er den fyldt med smag og så ligger den i den sunde ende af skalaen. Denne opskrift fra kogebogen Sølvskeen og smagen er helt i top. Det eneste som jeg har ændret, er at jeg bruger mere vin, bouillon og grønt.

80 g smør
1 løg
4 stk ossobuco
hvedemel
1 dl tør hvidvin
ca. 4 dl. oksebouillon
2 stængel bladselleri
2 gulerod
4 spsk tomat pure
salt og peber

skrællen af ½ usprøjtet citron
bladselleri

Hak løg, gulerod og selleri hver for sig. Smelt smøret i en sauterpande, sauter løget heri ved svag varme. Vend kødet i mel og brun dem på alle sider i panden ved stærk varme -vend dem ofte. Krydr med salt og peber og steg yderligere i et par minutter. Hæld vinen ved og kog til den er fordampet. Tilsæt bouillon, selleri og gulerod, dæmp varmen, læg låg på og lad det simre i ½ time. Tilsæt mere bouillon hvis det er nødvendigt. Bland tomatpure i gryden og lad det simre videre.

Lav gremolata ved at hakke persillen og blande den med den revne citronskal
Server Ossobucoen med rodfrugtmos og drys med cremolataen.

Mums og velbekomme!
/smageskeen

torsdag den 22. oktober 2009

Foccacia

Bedømmelse: ****
Lækkert blødt og svampet brød med sprød skorpe -præcis sådan som jeg sætter pris på et foccaciabrød.

Det kan pyntes med alverdens fyld, eksempelvis er soltørret tomat, parmesan og oliven fantastisk. Men også blot med krydderurter er det rigtig lækkert.

Dej:
½ pk tørgær (ca. 6 gr.)
400 g. hvedemel
200 g. fuldkornsspeltmel
300 g. durumhvedemel
3 tsk. salt
1 l lunkent vand

Fyld:
½ dl olivenolie
Krydderurter, f.eks. frisk rosemarin og timian
Lidt havsalt

Bland mel, salt og bagepulver godt i en skål. Tilsæt lunkent vand og rør godt. Lad stå til hævning et lunt sted i 2 timer.
Fordel dejen på en smurt bageplade. Fordel krydderurterne og eventuelt andet fyld på dejen. Hæld olien over og tryk den godt ned i dejen med fingrene således at der dannes små fordybninger. Strø med lidt havsalt og lad efterhæve i en halv time. Bag i ovnen i ca. 25 min ved 200 grader. Spis det lunt.

OBS: Det kan sagtens tåle at fryses og varmes i ovnen igen.

onsdag den 21. oktober 2009

Blomkålsgratin

Bedømmelse: ***(*)
En rigtig mormor-spise som min mor fik så meget som barn at hun ALDRIG nogensinde har lavet den til mig og mine to søskende.


Den smager himmelsk -blød og lækker med en sprød skorpe

Denne version er kun med mælk og 3 æg, så den er ikke helt så fed som gratiner kan være.

Hvis der ønskes mere smag, kan man med fordel tilføje lidt mere smagsgivende ost (eventuelt lidt mellemlagret skæreost) til dejen.

Med en lækker sprød salat er det en glimrende hverdagsret. Men den egner sig også rigtig godt som tilbehør.


Velkommen hjem til 'mormor' /smageskeen

1 blomkålshoved
60 g. sigtet speltmel
20 g. smør
3 æg, delt i hvider og blommer
3 dl. letmælk
Muskatnød
50 g parmesan
Rasp
salt og peber

Del blomkålshovedet i mindre stykker. Bring vand med 2 tsk. salt i kog og put herefter blomkålen heri. Sluk for blusset og lad stå i 5 min.
Smør smeltes og mel tilføjes. Mælken tilsættes lidt ad gangen så det opnår en tyk konsistens uden klumper. Æggeblommerne og parmesanen tilsættes. Smages til med salt, peber og muskat.
Fordel blomkålen i et smurt ovnfast fad.
Æggehviderne piskes meget stive og vendes ganske forsigtigt lidt af gangen i dejen med en dejskraber. Hæld dejen over blomkålen og drys med lidt rasp.
Bag blomkålsgratinen i ca. 45 min ved 200 grader.

OBS: Pas på med at åbne ovnen undervejs, da gratinen da vil falde sammen.

mandag den 19. oktober 2009

Grillet tun med wasabi-avocadocreme

Bedømmelse: ****
Denne salat er lækker, festlig, sund og nem at lave. Med lidt godt brød til kan den snildt gå an som hovedret.

Til 2 personer:

2 tunbøffer (helst friske - men frosne kan også godt gå an)
1 avocado
ca. 1-2 tsk. wasabipasta
2 spsk. cremefraiche
evt. lidt citronsaft
Blandet salat

Mos avocadoen og smag den til med wasabi, cremefraiche og evt. citron. Grill tunbøfferne ved høj varme således at de stadig er røde i midten.

Anret bøfferne på salatblade med wasabi-avocadocremen og drik gerne en herlig hvidvin til.

lørdag den 17. oktober 2009

La Torre, Bronello


Bedømmelse: *****
Fantastisk mad, betjening og romantiske omgivelser.

Stedet ligge lidt langt væk fra al ting (ca. 8 km. fra Saluzzo), men det er helt bestemt en rejse værd. Vi gav ca. 100 euro for 2 pers. inkl. forret, hovedret, oste, dessert, kaffe og 1 flaske vin. Kortet er italiensk og på stedet snakker de kun italiensk (den japanske kok kan dog en smule engelsk), så det var lidt af en udfordring at bestille.

Vi sad ude, på trods af vejret. Vi var de eneste på den belyste terrasse -tjenerne har sikkert tænkt tossede nordboere. Men det var så hyggeligt, med levende lys på bordet, fontæne og udsigt til de grønne bjerge og tårnet som har lagt navn til stedet.

Som de fleste restauranter i Piemonte havde de et udsøgt vinkort -vi valgte en langhe nebbiolo -min yndlingsvin!

Vi fik lækker, delikat antipasti. Seks forskellige slags, heriblandt zucchiniblomst med hollandaisesauce, asparges i butterdej, vitello tonnato, carne cruda og tomatsalsa med pesto.

De skulle efter sigende have noget fantastisk lækkert pasta, men vi havde ikke plads i maverne - hvorfor vi bliver nødt til at vende tilbage...

Til hovedret fik jeg en dejlig hvid fisk indbagt i vinblade og kæresten fik noget lækkert lam.

Men det bedste var restaurantens helt uforglemmelige ostebord. Der var et utal af lækre oste opdelt i ko og ged. Vi fik fire styks hver, som vi selv udvalgte - og hvilket kun kostede 4 euro pr mand!

Dernæst afsluttede vi først med rigtigt gode desserter og kaffe! Til kaffen kom ejeren ud med hans hjemmebrændte Grappa, som vi efter at have forsikret ham om at vi ikke var i bil, fik hele tre af.

En helt uforglemmelig aften, i ukrukkede dejlige omgivelser.

torsdag den 15. oktober 2009

Langhe Nebbiolo, 2005, Aurelio Settimo


Langhe Nebbiolo er en af mine favoritvine. De er som navnet angivet lavet på Nebbiolo druen, som også Barolo og Barbaresco bliver lavet på. Men de er ikke lagret i lige så lang tid som baroloen, og derfor heller ikke helt så kraftige i smagen.
Denne vin fik jeg på vores sommerferie. Jeg kan ikke huske så maget om den, andet end at den var helt suveræn... Anmeldese kommer senere -har nemlig én liggende som bare venter på at blive trukket op!

onsdag den 7. oktober 2009

Appelsinsalat

Bedømmelse: ***(*)
Super frisk lille lækker salat, som er nem! Og som gør sig godt til mange (og særligt de fede) retter.



2 appelsiner
1 lille rødløg
12 kalamataoliven


Skær skrællen af appelsinerne og skær dem i skiver og læg dem på et fad. Skær rødløget i tynde, halve skiver og læg det ovenpå appelsinerne. Pynt med oliven og server.

Pasta Pesto

Bedømmelse: *****
Dette er en helt fantastisk hverdagsret. Den er yderst nem at lave, tager kort tid og smagen er helt i top. Eneste minus er at den er meget fed, men med appelsinsalaten til opvejes dette.
Pestoen kan desuden bruges til sandwich, ost som dressing og meget andet.

Til 2 pers

Pesto:
1 bdt. basilikum
1 ½ fed hvidløg
4 spsk pinjekerner
100 g hel parmesan
ca. 2 dl god olivenolie
1-2 tsk salt

Rist pinjekernerne gyldne. Skær parmesanen i mindre stykker og blend den med pinjekernerne, hvidløg, basilikum og olie. Den skal være tyk og lækker i konsistensen. Smag til med salt.

4 skiver parma- eller seranoskinke
Fuldkornsspagetti

Kog pastaen i letsaltet vand. Bland pesto, pasta og skinken sammen.


NB: På billedet afprøvede jeg at tilføje rucola -ingen udpræget succes. Men til gengæld er appelsinsalaten fortrinlig frisk som tilbehør.




onsdag den 30. september 2009

Rodfrugtmos

4-6 pers

1 ½ kg blandede rodfrugter (min favorit er få kartofler, jordskokker og persillerødder)
ca. 1 dl mælk (minimælk kan sagtens bruges, ellers federe mælk)
få klatter smør


Skræl rodfrugterne og skær dem ud i mindre stykker. Kog dem til de er møre. Mos dem med et piskeris, tilsæt smøret og dernæst mælken indtil den ønskede konsistens er opnået. Smag til med salt og lidt peber

Braiseret oksekød i rødvin


Bedømmelse: *****

Til 4-6 personer

1 kg snøret okseklump eller enden mager udskæring
50 g smør
3 spsk olivenolie
1 løg
2 gulerødder
1 stængel bladselleri
1 ds. hakket tomat
1 spsk tomatpure
½ - 1 flaske rødvin (gerne en god én)
2-3 spsk okse fond (evt. touch of taste)

Hak løg, gulerødder og bladselleri fint. Smelt smør og olie i en stor sauterpande. Svits løg, gulerødder og bladselleri heri i ca. 10 min. Tilsæt kødet og brun det på alle sider. Krydr med salt og peber, tilsæt 2 dl rødvin, og kog til det er fordampet. Si væden fra de hakkede tomater, og tilsæt dem derefter sammen med tomatpureen. Tilsæt fond og ca. 3 dl. vand. Suppler med rødvin til ca. halvdelen af kødet er dækket!
Bring det i kog og lad det småsimre i ca. 1 ½ time. Tilsæt mere bouillon, vand og rødvin undervejs hvis det er nødvendigt -det må endeligt ikke koge ud…
Tag kødet op og hold det varmt. Si de grove grøntsager fra skyen og hold saucen varm.
Skær kødet i skiver og server det sammen med saucen, rodfrugtmos og grillede kantareller og asparges. Rigtig lækker gæstmad med masser af god smag