torsdag den 29. oktober 2009

Ost og vin

Selvom mange stadig tror det, så passer rødvin faktisk ikke særligt godt sammen med de fleste oste. Rødvinens smag drukner ofte i den fede og cremede ost. Hvorfor hvidvin og hedvin generelt harmonerer bedre med ost.

Hvis man har et traditionelt ostebord med oste fra hele spektret, burde man i virkeligheden drikke flere forskellige vine til.

Søren Franks ’Vinen til maden’ er i dette hjem blevet til kærestens moderne udgave af bibelen. Han kan bruge timer på at sidde og læse i den - for derefter at bruge timer i den lokale vinafdeling eller vinhandel på at finde den helt rigtige vin. Og jeg må indrømme at jeg efterhånden også er blevet fan af bogen!

Fordi det er så svært at sætte vin til osten, foreslår Søren Frank at man vælger et mindre udvalg af oste for at kunne sætte det sammen med en enkelt vin.
Her kommer hans forslag:

Ostebord til Gewurztraminer
Monte enebro (lagret ged)
Lagret gouda eller gruyere
Morbier (karakterfuld halvfast)
Camembert
Munster eller epoisses (kraftig vasket rødkit)
Gorgonzola (moderat blåskimmel)

Ostebord til stor chardonnnay
Frisk gedeost
Manchego/pecorino (fast fåreost)
Comté
Tomme de savoie
Brie de meaux
Pont l’eveque eller Livarot (moderat rødkit)
Bleu de brese eller saga (mild blå/hvidskimmel)

Og hvis man absolut vil:
Ostebord til rødvin
Ostene skal være hårde, faste eller halvfaste og ikke alt for salte
Tomme de chevre
Pecorino
Parmesan
Comté eller emmental
Morbier
Saint albray (hvis den er halvfast)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar