søndag den 29. august 2010

Mother

*****

I går var vi ude at spise på den nye pizzarestaurant Mother i Kødbyen. Netop hjemvendte fra pizzaens moderland, var forventningerne (og kravene) sat højt op. De blev til fulde indfriet.

Mother er som de fleste andre steder i Kødbyen præget af den tidligere funktion som kødgrossist. Dette er blødt op med træ som tema. Langs den ene endevæg er der stablet træ, i midten af rummet er det åbne køkken, men en enorm stor stenovn. Hvert bord er prydet med dels et stearinlys i et stykke træ og en Rosemarin. Stedet er autentisk og helt nede på jorden.

Vores forret bestod af Bruchetta misto og der kom én med bønner og lidt stærk tomatsauce, én med bønnepuré (tror at det var kikærter og rosemarin) og endeligt én med bøffelmælksmozzarella og en italiensk blød, cremet og stærk pølse som jeg desværre har glemt navnet på. Sidstnævnte bruchetta smagte himmelsk.

Efter forretten kom den søde unge mandlige tjener og spurgte om han skulle sætte gang i pizzaerne eller om vi hellere ville vente lidt... Dette er en fin lille gestus.

Pizzaerne kom og var helt fantastiske. Jeg fin én med prosciutto. Dejlig sprød bund som havde den tydelige "brændte" smag af at have været i ovnen. Lækker mozzarella, tomatsauce, pesto og friske coktailtomater ovenpå.

Mother er et dejligt uformelt sted. Regningen blev ca. 950 kr. for 4 personer inkl. vin. Vi kommer helt bestemt tilbage en anden gang.

onsdag den 30. juni 2010

JORDBÆR MED LAKRIDS, VADOUVAN OG PARMESAN

I´m back, og denne lille labre forret er slet ikke til at glemme igen. Det er bestemt ikke sidste gang at jeg vil prøve at lave den. Blev godt nok lidt overrasket undervejs over at fromage blanchen skulle fryses til is, men nåede det med nød og næppe alligevel.
Absolut fantastisk -og kan tage næsen ved de fleste!

******

500 g jordbær
1 spsk lakridspulver
1 tsk vadouvan
1 knsp salt
100 g rørsukker
3 lime
½ l fromage blanc
100 g revet parmesan
Lameller af parmesan
Groft peber

Pres limefrugter for juice, smelt rørsukker deri og pisk balndingen med fromage blanc og parmesan. Massen røres hver halve time til den har fået en god konsistens (alternativt en ismaskine hvis man er så heldig at have sådan én).

Jordbær lægges i et lag på en bakke. Drys med salt, vadouvan, lakridspulver og et par cl vand og dæk med film. Stil bakken et varmt sted i et par timer. (evt. i ovnen ved svageste temperatue) De må ikke koges !

Anret jordbær på en tallerken med lidt af væsken (som er blevet en rigtig lækker krydret sauce) fra bakken. Kværn lidt kværnet peber og kugl en parmesanis ovenpå med et par spåner parmesan.

søndag den 14. februar 2010

Rosenkål på to måder

Long Time No See… Min opmærksomhed har de seneste to måneder været rettet andetsteds hen. Det har været Jul og Nytår med mange mange familie- og vennearrangementer. Og det har været januar med en masse sne, arbejde og lejlighedskiggeri. Og nu har vi langt om længe (næsten) fået fingre i en dejlig lejlighed. Eller det vil sige i et halvt hus. Jeg ville nemlig ikke have et helt - for så ville jeg føle mig for sat…

Men nu hvor midten af februar er nået, føler jeg atter trang til at få opdateret bloggen, med alle de mange nye retter som jeg har udsat kæresten for (og hvem som ellers har villet lægge maver til)


Billede: Fyldt marineret kylling, rosenkålsalat og almindelig italiensk salat

Bedømmelse ****
Normalt synes jeg ikke at rosenkål er den mest ophidsende spise. Det var sådan noget man fik overkogt og i alt for store mængder som barn. Denne ret fra Claus Meyers Salatværksted er nu overraskende god - kæresten og svigerfar var testere - og der var udelukkende thumbs up.

Puré
700 g. rosenkål - jeg brugte 800 g.
50 g koldt smør - jeg brugte omkring halvdelen
havsalt og sort peber
1 spsk honning
1 spsk citronsaft

Marinade
saft og skal af ½ øko citron
1 dl koldpresset rapsolie - jeg brugte mindre, og extra jomfru olivenolie
½ tsk honning
havsalt og peber

Salat
2 skalotteløg
1 lille håndfuld bredbladet persille
tiloversblevne rosenkålsblade fra puréen

Skyl rosenkålene og skær det nederste af roden. Fjern yderbladene, indtil de slipper af sig selv. Smid de grimme blade ud og gem resten i et koldt vandbad. Bring en gryde med letsaltet vand i kog. Skær rosenkålene i kvarte og kog den i 1-2 minutter indtil at de er møre.
Kom de varme rosenkål direkte over i en foodprocessor og kør dem til puré sammen med de øvrige ingredienser.

Skær skalotteløg i tynde skiver og hak persillen groft. Hæld vandet fra rosenkålsbladene og bland dem med løg og persille. Bland marinaden sammen og vend den i salaten. Tjek for salt, peber og citron. Server med puréen nederst og anret derpå salaten på toppen.

Velbekomme

/Smageskeen

Vinbaren Il Senso

Bedømmelse *****
Dette var anden gang kæresten og jeg besøgte vinbaren Il Senso på Gothersgade. Det er simpelthen én af de hyggeligste vinbarer i København efter min smag. Måske fordi at den er italiensk…
Dejlige italienske dråber, god betjening og lækker, lækker uprætentiøs mad.

Denne gang startede vi med en omgang antipasti, med forskellige specialoste og charcuteri med videre. Der var specielt en blåskimmelost som overraskede positivt. Tør og smagfuld uden at blive for stærk til min smag. Hertil drak jeg et rigtigt tøseglas Pinot Noir Riserva - Filanda Rosé. Uha det var lækre dråber. Kæresten fik i stedet et glas Chardonnay Langhe fra 2007.

Derefter fik jeg noget super mørt langtidsstegt vildsvinkølle med glaserede rodfrugter. Uha hvilken kølle… Dertil fik jeg et glas Nebbiolo ”Terazze Retiche di Sondrio” fra 2006. En ganske glimrende vin, men den forsvandt desværre helt i den kraftige hovedret.
Kæresten fik en omgang cannelloni med fyld af braiserede oksehale og grøntsager og toppet med friskrevet Pecorino. Hertil fik han et super dejligt glas Barolo Camerano & Figli fra 2004, det passede i virkeligt bedre til min ret, så vi byttede lidt over undervejs.

Jeg sluttede af med et glas Moscato d’Asti og en Panna Cotta. Og kæresten med endnu et glas rødvin -husker ikke hvilket.
Men hvilken herlig aften - vi kommer bestemt igen
/Smageskeen